Sunday, July 09, 2006

Charleroi

Am vizitat din nou Belgia intr-un sfarsit de saptamana a lunii iunie, cand intreaga tara era parfumata de florile de lavanda.
Vizita mi-a fost prilejuita de reuniunea de proiect Socrates Grundtvig 2 TIC-TAC ( Tehnologiile informatiilor si comunicatiilor- Tehnologii adaptate persoanelor in cautarea unui loc de munca), proiect in care Info Project este partener.Am vizitat Brussels-ul dar si Charleroi , care este al patrulea mare oras al Belgiei dupa Brussels, Antwerp si Ghent. (http://fr.wikipedia.org/wiki/Charleroi).
Charleroi este cel mai important oras din Valonia (una din cele trei regiuni federale), avand ca simbol un cocos rosu. Este orasul in care a poposit Napoleon, cu doua zile inaintea bataliei de la Waterlo.In Valonia limba oficiala este limba franceza.Charleroi are o populatie de 201.373 locuitori si o suprafata de 102,08 km2Este situat intr-o zona industriala in care s-a dezvoltat industria fierului si otelului, industria sticlei, industria chimica si ingineria electrica.Charleroi e situat in centrul unui vast bazin carbonifer. Rezidurile de carbuni inconjoara inca intregul oras. In urma cu cativa ani aici a avut loc un accident care s-a soldat cu moartea a peste 300 de mineri, majoritatea de origine italiana.Nu intamplator fiecare victorie italiana de la campionatul mondial de fotbal din Germania a fost sarbatorita cu mult entuziasm, regiunea fiind locuita de un numar mare de belgieni care provin din Italia.Orasul si oamenii locului sunt calzi si prietenosi.
Ce m-a impresionat mai mult decat in alte orase europene, respectul pe care cetatenii orasului il poarta cetateanului de onoare al orasului, dl. Jules Destrée 1863 – 1936, omul care i-a reprezentat in Parlamentul belgian, omul care i-a sprijinit pe muncitorii din zona si omul care a contribuit decisiv la ridicarea nivelului de cultura a populatiei.Nu intamplator s-au creat mai multe institutii care ii poarta numele.In Charleroi exista un muzeu, situat in mansarda Primariei, contanand documente si obiecte personale ale domnului Destree . In aceeasi cladire se afla si un muzeu de arta contemporana, o adevarata fresca a evolutiei orasului si a zonei.Daca vizitezi Charleroi , trebuie neaparat sa intri intr-un restaurant in care se serveste un meniu interactiv. Acest lucru se intampla de altfel si in casele belgiene.Pe masa se pun mai multe recipiente metalice sub care se afla cate o lampa care permite sa se incalzeasca uleiul in care fiecare persoana isi prajeste bucati mici de carne de vita.Carnea e introdusa in uleiul incins cu ajutorul unei furculite speciale. Fiecare persoana e foarte ocupata cu prajitul bucatilor de carne, cu condimentarea si cu degustarea lor.Asa ca nici nu-ti dai seama cum trece timpul.La fel s-a intamplat is la pranzul la care am fost invitata de una din gazedele noastre, D-na Rosa Vaccaro, directoarea Scolii Medii Industriale si Comerciale Jules Hiernaux .Atat noi cat si copiii gazdei , pe tot parcursul mesei, am fost preocupati sa utilizam grillul pentru a ne praji ciupercile cu cascaval, sunca sau bucatile de carne de vita.Mi s-a parut ceva inedit si un excelent prilej de a servi masa in gradina casei in week-end, latura educativa a unui asemenea evenimant meritand sa fie scos in evidenta.Copiii nu asteapta ca parintii sa le faca totul. Dimpotriva, invata sa fie responsabili de mici.
Locurile de joaca pentru copii sunt bine amenajate, oferta fiind foarte bogata in jucarii din material plastic care pot fi amplasate cu usurinta in curtile caselor.Preocuparea pentru mediul ambient e impresionanta . Magazinele in care se vand plante de toate soiurile si pentru orice tip de sol, sunt foarte animate.Daca te plimbi pe strazile orasului ai prilejul sa vezi oameni provenind de pe toate continentele.In cea mai frumoasa biserica din localitate a fost amenajat, intr-un colt, un spatiu in care se afla emigranti care asteptau sa li se clarifice situatia.La Primaria din localitate am asistat la oficierea unei nunti la care atat mirii cat si invitatii erau africani.Toata lumea era foarte eleganta si fericita, impartasind bucuria tanarului cuplu.Dar cel mai interesant moment a vizitei a constituit-o, pe langa intalnirea cu elevii scolii Jules Hiernaux, Festivalul Rock. Mii de tineri din intreaga tara s-au adunat in acest an la Charleroi, pentru a-si sustine cele peste 30 de trupe rock si heavy metal care au defilat prin oras in 30 de TIR-uri transformate in care alegorice.A fost o defilare impresionanta. Desi era foarte cald, toti tinerii dansau si cantau in ritmul muzicii favorite.A doua zi, strazile erau deja curatate.Desi festivalul a reunit cateva sute de mii de tineri, oficialitatile au reusit, imediat dupa terminarea concertelor sa redea curatenia in intregul oras.Dar, daca vizitati Belgia, trebuie sa va orpiti neaparat si in Brussels, capitala Belgiei si a Europei.
Aici trebuie sa-i descoperiti muzeele de istorie si de arta. Numai asa veti intelege putin din istoria acetei tari si a acestui popor care ne primeste la ei acasa cu multa prietenie si caldura.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Subscribe to stagiairestictac
Powered by groups.yahoo.com
Subscribe with Bloglines